Sushi (寿司, 鮨, 鮓? ) to tradycyjna japońska potrawa , składająca się z octu ryżowego zwanego shari (舎利? ) połączonego z innym składnikiem zwanym neta (寿司ネタ? ) , który jest zazwyczaj surową rybą lub owocami morza . Ta forma sztuki kulinarnej jest jednym z emblematów kuchni japońskiej na świecie, a jej konsumpcjaw Japonii występuje sporadycznie. Najpopularniejszymi rodzajami sushi są nigirizushi składające się z ręcznie formowanej kulki shari pokrytej plasterkiem nety , makizushi , czyli bułek nori zawierających shari i inne składniki, lub złożone chirashizushi posypane różnymi dodatkami. Sushi nie należy mylić z sashimi , japońskim daniem składającym się z plastrów surowej ryby.
Sushi
Przykładowy obraz elementu sushi
Sushi
Miejsce pochodzenia
Flaga Japonii Japonia
Data
V wiek p.n.e. _ J.-C.
Miejsce w służbie
Danie główne
Temperatura robocza
Przeziębienie
Składniki
Ryż w occie ( shari ), świeże ryby i skorupiaki spożywane na surowo, wodorosty morskie
Podobne dania
Sashimi , dania z surowej ryby
Towarzyszenie
Wasabi , gari , sos sojowy
Klasyfikacja
Kuchnia japońska , gastronomia japońska
modyfikować [ archiwum ] Zapoznaj się z dokumentacją modelu
Streszczenie
Etymologia, wymowa i pisownia
Nare-suzhi , solona ryba ( prefektura Nara ) sushi wilanów
Jeśli zawsze jest wymawiane w ten sam sposób, japońska nazwa sushi może być zapisana na różne sposoby.寿司(w kanji ) jest najczęstsze, ale znajdujemy również鮓a także鮨lub nawetすし(w hiragana ).
寿司pochodzi od酸し, który łączy酸( kwaśny ) iし(przyrostek oznaczający przymiotnik). Obecna pisownia pochodzi z okresu Edo.寿można przetłumaczyć jako „gratulacje” lub „długie życie”. Te kanji to ateji (znaki używane do ich wymowy, a nie ich znaczenia); ich odpowiednie znaczenie nie jest zatem związane z daniem oznaczonym przez tę pisownię. Tak więc w języku chińskim znak shou (寿) oznacza długowieczność , a znak si (司) – kontrolować, kierować.
鮨pochodzi ze starożytnej chińskiej potrawy cytowanej w najstarszym chińskim słowniku, Erya (尔雅) , napisanymmiędzy IV a III wiekiem p.n.e. AD . Ale ponieważ to danie oznaczało soloną i sfermentowaną rybę, kanji鮨nie oznaczało wówczas sojuszu między ryżem a rybą, jaki tworzy dzisiaj sushi.
鮓pojawia się w II wieku n.e. w innym chińskim słowniku dynastii Han . Odnosi się do ryb konserwowanych w soli i ryżu sfermentowanych w sposób podobny do konserw stosowanych w narezushi , przodku dzisiejszego sushi. Przed spożyciem ryby sfermentowany ryż z narezushi został odrzucony. W trzecim wieku te dwie pisownie są synonimami w języku chińskim. Te potrawy zniknęły z kuchni chińskiej w czasach dynastii Ming .
W rōmaji , w słowach złożonych , takich jak makizushi czy chirashizushi , sushi zapisuje się z literą z , aby uwzględnić zniekształcenie w wymowie japońskich słów złożonych zwanych rendaku [ 1 ] ; jednak błędy ortograficzne są powszechne, prawdopodobnie po to, aby konsument skojarzył je z terminem „sushi”.
Rodzaje sushi
Rodzaje sushi.
Termin „sushi” jest często rozumiany na Zachodzie jako sushi wynalezione w okresie Edo (江戸前寿司, edomaezushi ? ) , zwane także nigirizushi , które można postrzegać jako połączenie sashimi i kulki ryżu w occie ( shari ). Niemniej jednak termin „japońskie sushi” łączy w sobie zestaw różnych rodzajów sushi, z wieloma lokalnymi odmianami wokół związku między ryżem w occie a źródłem białka, zarówno pod względem użytej formy, jak i użytych składników; w Japonii istnieją setki różnych odmian sushi [ 2 ] .
Niektóre formy sushi w mniejszym lub większym stopniu wyszły z użycia. Prymitywne narezushi składały się z wypatroszonych ryb pokrytych sfermentowanym ryżem, chroniącym je przed gniciem i mogły być przechowywane przez miesiące [ 3 ] , [ 4 ] . Kiedy nadszedł czas na jego zjedzenie, sfermentowany ryż wyrzucono i zjadano tylko ryby [ 5 ] . Nadal można go skosztować w regionie Nara . Funazushi to wariant nadal jadalny w prefekturze Shiga , gdzie ryby są trzymane w całości, marynowane, a następnie konserwowane w ryżu. Namanare lub _namanari (生成, なまなれ, なまなり) było najpopularniejszym rodzajem sushi w okresie Muromachi . Namanare to surowa ryba zawinięta w ryż, spożywana na świeżo z ryżem, zanim jej smak się pogorszył.
Główne formy sushi spożywane na całym świecie, nigirizushi (握り寿司), makizushi (巻き寿司), chirashizushi (ちらし寿司) , temakizushi (手巻き寿司) przyjęły swoje ostateczne formy podczas lub po okresie Edo i dlatego są stosunkowo nowoczesne. Jak wiele japońskich praktyk kulinarnych, rozprzestrzeniły się one po trzęsieniu ziemi w Kanto w 1923 roku , gdy kucharze przygotowujący nigirizushi po opuszczeniu Edo rozproszyli się po całej Japonii.